Blog Freek van Beetz
 

Bericht uit stressvrij Oostenrijk

Ruimte, kalmte en weldadige rust in Oostenrijk contrasteren in deze coronatijden scherp met de Nederlandse stress, modieuze opwinding en overdrijving in de media. Oostenrijk koestert ook zijn tradities waar die in Nederland vrijwel spoorloos zijn verdwenen. Freek van Beetz stelt vast dat we meer baat zouden hebben bij de Oostenrijkse stijl waarbij de tijd wordt genomen voor weloverwogen discussies.

Lees meer...


Moria: kabinet zwicht voor morele chantage

Op het Griekse eiland Lesbos is het opvangkamp Moria afgebrand. Onmiddellijk riepen barmhartige stemmen weer op om de gedupeerde ‘vluchtelingen’ naar Nederland te halen. En het kabinet zwichtte, want we zijn toch niet harteloos, Vluchtelingenverdrag, enzovoort. Maar dat verdrag is nooit voor de accommodatie van landverhuizers bedoeld. Moet de goedertierenheid van deugdzame medeburgers door de belastingbetaler worden gefinancierd, vraagt Freek van Beetz zich af.

Lees meer...


Zomerrellen: cliché-verklaringen en welzijnsjargon

'Autochtone’ jongeren die met Marokkaanse vlaggen zwaaien rellen er dezer dagen lustig op los. De media halen weer alle clichés van stal om dit te verklaren: hitte, verveling, armoede enzovoort. Decennialange geldstromen en allerhande beleid hebben blijkbaar geen enkele zin gehad. Dan kan het niet anders of de belangrijkste factoren worden over het hoofd gezien: die achter de voordeur, concludeert Freek van Beetz.

Lees meer...


Alles moet veranderen opdat alles hetzelfde blijft

Goed, de regeringsleiders hadden er maar liefst vier lange dagen en nachten over vergaderd en gebakkeleid, maar eindelijk was er dan een akkoord in Brussel. Volgens Commissievoorzitter Ursula von der Leyen: ”Today we have taken a historic step we can be proud of.”

Lees meer...


Over de ondraaglijke witheid van mijn bestaan

U heeft al een tijdje niets meer van me gelezen: ik had gewoonweg geen zin in het schrijven van een column. Ik had er even genoeg van: van de gekte om me heen. De ‘intelligente lockdown’ waren we goed doorgekomen, totdat de wereld op tilt sloeg door de gewelddadige dood – ja, je mag moord zeggen – van George Floyd.

Lees meer...


Waarom moeten we eigenlijk blij zijn met de wolf?

“Ik heb dat nooit zo begrepen: die euforie in de media over ‘de terugkeer van de wolf’. Allerlei activisten, hobbyisten en aanbidders van ‘echte natuur’ zagen hierin een realisatie van hun romantisch verlangen naar een vreedzaam en genoeglijk natuurlijk evenwicht, een idylle die zich mogelijk in een ver verleden heeft voorgedaan, maar in dit dichtbevolkte land geen enkele aanspraak zou mogen maken op realiteitsbesef.

Lees meer...


De standbeeldoorlog tussen Tsjechië en Rusland

“Het was weer eens geen nieuws voor de Nederlandse media: die vinden Midden- en Oost-Europa alleen interessant als ze vol verontwaardiging kunnen berichten over de positie van de LGBTQIAP t/m Z-gemeenschappen, of over de stand van de rechtsstaat in die regio. Zeker belangrijk. Maar waarom wordt ons informatie over de oplopende spanningen tussen Rusland en Tsjechië onthouden? Want dat rommelt al een tijdje behoorlijk.

Lees meer...


Op zoek naar de zonen van de straatventer

“Het is een soort traditie geworden: rond de meidagen schrijf ik een column waarin de oorlogsjaren en in het bijzonder gebeurtenissen rond mijn familie, centraal staan. Dat begon ooit met de Russische revolver die wij als kinderen ooit in de linnenkast op de slaapkamer van onze ouders aantroffen: de revolver die mijn vader als (joodse) verzetsman in de oorlog had moeten gebruiken.

Lees meer...


Corona-crisis: zelfgenoegzaamheid en borstklopperij

“Bang voor het corona-virus? Deze landen zijn het best voorbereid op een uitbraak – Nederland staat in de top 3,” snoefde op 30 januari het blad Business Insider. Dit naar aanleiding van een rapportage, de Global Health Security Index, opgesteld door een internationaal panel van experts. Deze index laat op basis van een groot aantal indicatoren zien hoe goed landen waren voorbereid op een ‘uitbraak van ziekteverwekkers’ als het corona-virus.

Lees meer...


Voorbij de start, maar nog niet aan het einde van het begin

In Israël werd op 21 februari een vrouw positief getest op het Corona-virus toen zij terugkeerde uit Japan. Daar was zij, met alle andere medepassagiers, dagenlang in quarantaine gehouden op het (door de virusuitbraak berucht geworden) cruiseschip Diamond Princess. Kort daarna werd nog bij twee andere Israëli’s het virus vastgesteld: bij een man en diens echtgenote, die van een skivakantie in Noord-Italië terugkeerden.

Lees meer...


Het beklagenswaardige lot van de adviseur

“Een adviseur is een beklagenswaardige figuur”, sprak een oud-collega toen ik als adviseur naar de Antillen afreisde: “Als je het goed doet, gaat een ander met de eer strijken, als je het fout doet ben je de kop van Jut”… Aan deze wijze woorden moet ik deze dagen nogal eens terugdenken.

Lees meer...


Nederland heeft de Ruimtelijke Ordening afgeschaft

Volgens De Telegraaf belegt het kabinet op 12 maart a.s. een speciale ‘Catshuis-sessie’ over migratie. In de ambtswoning van de minister-president zullen de leden van het kabinet Rutte III met experts praten over de gevolgen van bevolkingsgroei. Dat werd tijd, want – zoals ik al eerder schreef – die bevolkingsgroei loopt aardig uit de klauwen, althans voor regeringen die decennia lang verkondigden dat ons land ‘geen immigratieland’ is.

Lees meer...


De permanente Trump-obsessie van de media

De opwinding in de Nederlandse media over Trump blijft me verbazen. Natuurlijk, de daden en de beweegredenen van de president van – wat nog steeds onze grootste bondgenoot is, de Verenigde Staten van Amerika – zijn voor ons van belang. Maar de bizarre aandacht voor president Trump’s optreden is meer dan opmerkelijk: die vertoont alle kenmerken van een obsessie.

Lees meer...


Politici hebben bevolkingsgroei door immigratie te lang genegeerd

“Het kabinet wil 75.000 nieuwbouwwoningen per jaar bouwen”, kopte het Financieel Dagblad op 22 januari. Dat klinkt veelbelovend, maar al verder lezend blijkt dat die ambitie de komende vijf jaar zeker niet zal worden waargemaakt,….door de stikstof- en pfas-crisis!

Lees meer...


Op Oud en Nieuw is Nederland even een oorlogszone

Het was tot voor kort vaste prik: het nieuwe jaar was amper een uur oud of het radionieuws wist te melden dat, ‘volgens woordvoerders van de politie’, over een relatief rustige jaarwisseling kon worden gesproken. Als je de volgende ochtend de radio weer aanzette, kwam steevast de domper: een lange rij van onrustbarende berichten over vernielingen, brandstichtingen, molestaties van politie en hulpverleners en een treurigstemmende reeks van doden, gewonden en oogletsel.

Lees meer...


Het “waanzinnig gave land” van Mark Rutte

Vorig jaar verscheen er een wat zonderlinge boodschap van premier Rutte in het AD: een advertentie waarin hij Nederland beschreef als een “teer bezit van ons allemaal, als een vaasje dat we met 17 miljoen gewone en bijzondere mensen vasthouden.” In mijn column schreef ik toen dat dat tere vaasje al lang geen onaangetast bezit meer is, dat het verpand is, uitgeleend en beschadigd.

Lees meer...


De Democraten lopen in hun eigen impeachment-val

Bijna twee maanden geleden schreef ik een column over het impeachmentonderzoek naar (mogelijk) machtsmisbruik door president Trump in zijn contacten met de Oekraïense president Zelinski. Alhoewel vrijwel in alle media en door bijna al die talrijke Amerika-deskundigen verkondigd werd dat de afzetting van deze president nu toch echt in zicht kwam, is daar tot dusver niet veel van gebleken.

Lees meer...


Waarom is besturen met gezond verstand zo moeilijk?

We hebben politici gekozen om met gezond verstand en met visie (gedurfde) besluiten te nemen. Niet om met oogkleppen op slaafs de adviezen van aan het beleid vastgeklonken ambtenaren te volgen. Niet om blindelings te vertrouwen op de uitkomst van complexe rekenmodellen. Toch zullen we straks weer woningen kunnen bouwen omdat de maximum snelheid wordt verlaagd. Besturen is alchemie geworden.

Lees meer...


Waar is het primaat van de politiek gebleven?

Een tijdje geleden schreef ik over rechters die op de stoel van de politiek gaan zitten.We zijn nu twee grote demonstraties, de imposante optochten van trekkers naar Den Haag en demonstraties bij de zetels van het provinciale bestuur verder en het land zit nog steeds ‘op slot’. Politici zitten met de handen in het haar.

 

Lees meer...


Impeachment Trump: Democraten schieten in eigen voet

Op 21 april dit jaar won de komiek Volodimir Zelenski in de tweede ronde de presidentsverkiezingen in Oekraïne. Met zijn partij Sluha Narodu (‘Dienaar van het Volk’) wist hij op 21 juli ook nog de parlementsverkiezingen te winnen. Zoals gebruikelijk stuurden regeringsleiders felicitaties naar de winnaar, of ze belden hem op. Dat deed ook president Trump, op 25 juli. En dat hebben we geweten!

Lees meer...


De collectieve gekte van het stikstofbeleid

Het kan bijna geen toeval zijn: Klimaat, CO2, stikstof: thema’s die ineens het maatschappelijk debat domineren. Waar komt dat vandaan? Hoe kan het zijn dat honderden, wellicht duizenden projecten worden stilgelegd naar aanleiding van een uitspraak van de Raad van State? Hebben ze in Den Haag zitten slapen? Zijn waarschuwingen in de wind geslagen? Wat is eigenlijk de rol van actievoerders en activistische parlementariërs?

Lees meer...


De overheid laat haar burgers in de steek

Het was te verwachten: de linkse goegemeente sabelde met opmerkelijke eenstemmigheid en nauwelijks verholen genoegen, de ‘rechts-conservatieve’ Schoo-lezing van Wopke Hoekstra neer. De Volkskrant: “CDA-kroonprins Hoekstra laat rechts geluid horen” en NRC: “Hoekstra biedt net als Buma geen oplossingen voor de problemen die hij benoemt.”

Lees meer...


Zomerzotheid: de krant in Komkommertijd

“Het waren geschenken uit de hemel: een hittegolf – alhoewel niet zo lang als in de jaren 1975 en 1976 maar inderdaad wel – het tumultueuze vertrek van Henk Otten uit Forum voor Democratie en het boerkaverbod. Terwijl Nederland genoot van de zomer, al op de camping was, of de valiezen inpakten voor de naderende vakantieperiode, konden de kranten nu eens flink uitpakken: Komkommertijd!

Lees meer...


De overheid als bedrijf: daar komt narigheid van

“Take it or leave us”, met deze woorden sloot onze hoogste ambtelijke baas destijds zijn Nieuwjaarstoespraak af. Het klonk dreigend en dat was het ook: hij kondigde een stevige reorganisatie aan en het was ‘meedoen of wegwezen’. Het werd de ouverture van een drama dat veel van de toen aanwezigen niet onberoerd zou laten. Ik moet daar deze dagen aan denken, nu de perikelen bij de Belastingdienst – en dan druk ik me ‘beschaafd’ uit – voor Nederland ongekende proporties aannemen.

Lees meer...


De Tour de Frans liep vast in Visegrad

Hij had zich een paar dagen gedeisd gehouden, maar afgelopen zondag, na afloop van een promotieplechtigheid in Leuven, liet voormalig Spitzenkandidat Frans Timmermans toch van zich horen: “Ik heb ook wel gehoord en gelezen dat ik de gedoodverfde favoriet was. Ik weet niet waar het precies fout is gelopen. Sommige landen hebben mijn kandidatuur afgeremd.” (……)

Lees meer...


Tsjechische premier Babiš onder zware druk om af te treden

Nee, er gebeurt nooit wat in Bystrice, zo’n zestig kilometer ten zuidoosten van Praag. Nou ja, nooit….Bij het ijsloket van de plaatselijke hospoda (kroeg) is op warme, Middeneuropese zomerdagen altijd wel wat reuring. En op het plein daarnaast, als daar een dag in de week wat kraampjes hun waren uitstallen, komen de dorpsbewoners er met auto en fiets een kijkje nemen. Maar verder kabbelt daar in Bystrice het dorpsleven voort in het lome zomerse ritme van het Boheemse platteland..  

Lees meer...


Hypocriete verontwaardiging na uitspraak FvD-senator
over Joden

Er was gisteren veel te doen op de sociale media over het vraaggesprek van De Telegraaf met generaal Beukering, lid van de Eerste Kamer voor Forum voor Democratie en voor die partij kandidaat-voorzitter van die Kamer. Gevraagd naar de achtergrond van zijn ambities vertelt de ex-generaal over zijn grote belangstelling voor de Tweede Wereldoorlog en voor de Shoah, de vernietiging van de Europese Joden door de nazi’s.  

Lees meer...


Geen Timmermans–effect in Tsjechië en Slowakije

Een paar dagen hielden de media ons voor dat Frans Timmermans hoogstpersoonlijk de PvdA uit het moeras had getrokken en de sociaaldemocratie weer op de Europese kaart had weten te zetten. Na de definitieve telling bleek het beeld in de lidstaten van de Europese Unie toch wel wat genuanceerder. 

Lees meer...


Diversiteitsgedrein en Ramadangedram

Ik luister nog wel eens naar NPO Radio 1, alhoewel me dat jolige, vaak opgewonden toontje waarmee de Hilversumse actualiteitenzender vaak non-nieuws tot wereldschokkende gebeurtenissen verheft en waar persberichten van bevriende NGO’s als Greenpeace, Milieudefensie en Amnesty kritiekloos tot grove misstanden worden opgepompt, behoorlijk irriteert. 

Lees meer...


Een huis met verhalen

Onlangs werd ik gebeld. De Amsterdamse zender AT5 gaat een speciale 5 mei-uitzending maken over huizen en straten met een oorlogsgeschiedenis. Of ik wilde meewerken aan een reportage over één van die huizen: Plantage Doklaan 28.
Ik ken het adres. Een huis met een bijzondere geschiedenis, met aangrijpende verhalen, maar ik was daar – ook als ik in de buurt was – nooit geweest; bij mijn weten niemand van onze familie in de jaren na de oorlog. Over dat adres lag een sluier van stilzwijgen. Het was het huis van mijn grootouders, het huis waar mijn moeder met haar zuster en broer opgroeide.  

Lees meer...


Klaagzang van de verongelijkte Medelanders

Daar gaan we weer, dacht ik. Alweer een verongelijkte Medelander. Naar aanleiding van de lintjesregen signaleerde een twitteraar van Marokkaanse origine een groot onrecht: de toekenning van de koninklijke onderscheidingen toonde maar weer eens duidelijk de achterstelling aan van niet-westerse Nederlanders.
 

Lees meer...


Mueller-rapport verbrijzelt complottheorieën over samenspanning met Russen

Terwijl inmiddels zich al negentien (!) Democratische presidentskandidaten hebben aangemeld en warm lopen voor de verkiezingen in 2020, boekte de zittende president Donald Trump een publicitaire zege die hem, tenzij hij de boel alsnog verprutst, een wenkend perspectief biedt op een tweede ambtstermijn. Want hoe je het ook wendt of keert: het rapport van speciaal aanklager Robert Mueller pleit hem vrij van samenzwering met de Russen.
 

Lees meer...


Linksdraaiende media in staat van ontreddering

Ik zit nu enkele weken aan de andere kant van de oceaan. Ver weg van het tumult dat het goede vaderland zo ontregelt. Fysieke afstand leidt wat sneller tot reflectie, althans zo werkt dat bij mij: de aanslag in de Utrechtse tram, de verkiezingen voor Provinciale Staten (en de Waterschappen….), de overwinningstoespraak van Baudet en de conclusie van het onderzoek van Mueller naar de Russische inmenging bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016: dat alles kwam tot mij met enige uren vertraging.
 

Lees meer...


Wie verlost ons van de gektes?

In eerdere columns (De teloorgang van de moderne samenleving) schreef ik al eens hoe ik opgroeide aan de rand van de Veluwse biblebelt. Als middelbare scholier had ik daar een krantenwijk. Nou ja, wijk: op het platteland waren dat vaak flinke fietstochten, door weer en wind.
 

Lees meer...


Chaos in Venezuela treft Aruba, Bonaire en Curaçao hard

Gepubliceerd op 18 februari 2019 - 11:00 Coproductie met Johannes Vervloed
Stef Blok is Koninkrijksminister van Buitenlandse Zaken, maar heeft weinig oog voor de belangen van Curaçao”, zei de Curaçaose dichter Walter Palm onlangs na de erkenning door Nederland van Juan Guaidó als interim-president van Venezuela. Door deze stap dreigen de eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao (ABC-eilanden) die als een soort ‘Waddeneilanden’ voor de Venezolaanse kust liggen, in een geopolitiek machtsspel te worden betrokken.

Lees meer...


Kinderkruistocht voor het klimaat

Je zag hem vroeger nog wel eens in die interieurs vol degelijke Oisterwijkse meubelen: het schilderijtje met dat huilende jongetje: dik aangezette tranen, biggelend over de wangen. Vals sentiment, maar wel iconisch geworden. Het schilderijtje zie je – behoudens bij de Kringloop – niet veel meer, maar dat beeld kom je tegenwoordig nog dagelijks tegen.
 

Lees meer...


Rechters op de stoel van politici: daar komt ellende van

Onlangs viel mijn blik op twee opmerkelijke berichten: China stootte in 2017 maar liefst 119 megaton CO2 extra uit. Het andere bericht was van de NOS en betrof de extra CO2-reductie die het kabinet als gevolg van de Urgenda-zaak moet realiseren:
 

Lees meer...


Het virus van de klimaat- en voedingsgekte slaat toe

Het kon niet uitblijven: “Radicaal ander eetpatroon nodig voor mens en milieu, zeggen wetenschappers”. De inkt van het NOS-bericht was nog niet droog of de NPO-redacties draaiden weer op volle toeren. Allerlei dwazen en “voedingsdeskundigen” – en dat zijn bij de NPO meestal lieden die ons tot het eten van peulvruchten, noten en insekten willen aanzetten – drongen op Radio 1 aan op drastische maatregelen om ons eetpatroon te wijzigen.

Lees meer...


Journalisten als hoeders van het juiste oordeel en de goede smaak

De journalistiek heeft nu meer dan ooit, zo wordt gezegd, de taak om de lezers te informeren met geobjectiveerde, feitelijke, dubbelgecheckte berichtgeving en doordachte analyses, zodat die zich zelfstandig een oordeel kan vormen. De veelbezongen poortwachters van de democratie en de democratische rechtstaat. Lukt dat ook?

Lees meer...


Het gebutste vaasje van Rutte

“We zijn de democratische rechtsorde aan het uithollen. Die is me te dierbaar, ik wil niet het verwijt krijgen dat ik niks heb gezegd,” aldus Herman Tjeenk Willink in de NRC van 12 december, naar aanleiding van de publicatie van zijn boek “Groter denken, Kleiner Doen’. Die democratische rechtsorde is volgens de oud-vicepresident van de Raad van State, na de ontzuiling en ontkerkelijking, “ons enig overgebleven gemeenschappelijk fundament.”

Lees meer...


May strijdt door met de moed der wanhoop

Vriend en vijand waren het dáár in elk geval wel over eens. Met haar korte persconferentie, vanochtend 11 december, dwong ze respect af. Zoals ze ook met haar bijna onverstoorbare houding te midden van een tumultueus Lagerhuis, zelfs politieke tegenstanders tot waarderende woorden wist te bewegen. “Ik had allang het bijltje erbij neergegooid”, zei mijn vrouw, maar die is gelukkig ook nooit de politiek in gegaan.

Lees meer...


Er waart een spook door Europa: het maatschappelijk onbehagen

Macron moest spoorslags terug van de G20 top in Buenos Aires: de Champs Elysees was gehuld in rook. De “gele hesjes’ hadden het centrum van de Franse macht bereikt. De tot dan toe redelijk vreedzaam verlopen manifestatie van het Franse maatschappelijk onbehagen kreeg onaangename trekken: brand, plunderingen, geweld en hardhandig optredende ‘ordediensten’.

Lees meer...


Professor Lucassen fabuleert over Zwarte Piet

Je kunt er vergif op innemen: zodra er in de sociale media onderwerpen aan de orde zijn waar hij zijn linksdraaiende opinie aan kan vasthechten, klimt hoogleraar Sociale Geschiedenis Leo Lucassen uit zijn sociaal-activistische schuttersputje. Professor Leo neemt het daarbij vaak niet zo nauw met de feiten, zoals Robert Bor al eerder op OpinieZ aantoonde.

Lees meer...


De wrange wortels van het linkse antisemitisme

Er was op de sociale media veel te doen over het Volkskrantartikel Hoe alt-right online Jodenhaat verspreidt (9 november). Allerlei extreemrechtse internetplatforms zouden bol staan van antisemitische uitspraken en memes. En zoals nu te doen gebruikelijk is, komt dat allemaal door acties en uitspraken van o.a. Trump en Baudet..

Lees meer...


Onder de pet en uit de wind houden

Vice-premier De Jonge werd behoorlijk in verlegenheid gebracht toen hij op de wekelijkse persconferentie na de ministerraad van 19 oktober – waar hij Rutte verving – een vraag kreeg over het Pact van Marrakesh. Daar is het nodige over te doen, want migratie – en dus ook een internationale overeenkomst daarover – is een gevoelig onderwerp.

Lees meer...


Rechter Kavanaugh weerstaat zijn Democratische demonen

“Iemand moest Joseph K. belasterd hebben, want zonder dat hij iets kwaads had gedaan, werd hij op een morgen gearresteerd”. Zo begint één van de beroemdste verhalen uit de wereldliteratuur: “Het Proces” van Franz Kafka.

Lees meer...


EU stuurloos door vastlopende Brexit en falend migratiebeleid

De informele EU-top in Salzburg heeft weinig opgeleverd. Maar misschien waren de verwachtingen, ook die van de Oostenrijkse voorzitter, bondskanselier Kurz, te hoog gespannen. Er kwam geen definitief besluit over de taken en de uitbreiding van Frontex, geen overeenkomst over de aanpak van de migratie en premier May voelde zich na afloop vernederd over de bespreking van haar voorstellen over de Brexit-deal.

Lees meer...


De Anti-Immigratie As binnen de EU is een feit

Op 28 augustus was de Hongaarse premier Viktor Orbán in Milaan op bezoek bij de Italiaanse minister Matteo Salvini. We lazen er niet veel over, behalve dan de heftige woordenwisseling met de Franse president Macron, die had verklaard dat hij niet zou toegeven aan nationalisten en aan verspreiders van haat.

Lees meer...


Vijftig jaar geleden was de Praagse Lente

Ik waarschuw de lezer alvast: dit wordt een bijzondere column, een column waarin de links met filmpjes een verklarende rol spelen. Die vormen als het ware de cruciale haakjes waaraan het verhaal is opgehangen. Ik vraag de lezer dus: bekijk en beluister ze; ze illustreren mijn verhaal. Enkele dagen geleden, op 21 augustus, werd in Praag op indrukwekkende wijze herdacht dat vijftig jaar geleden troepen van het Warschaupact met militair geweld een einde maakten aan een bijzondere periode in de Tsjechische geschiedenis: de Praagse Lente.

Lees meer...


Is nieuws nieuws omdat er nieuws op staat?

Wat was het warm en droog hè, de afgelopen weken. De media raakten er maar niet over uitgepraat. Een heuse storm met code oranje zou ons verlossen van deze collectieve beproeving. Het NOS-journaal toonde, onvoorzien, een episch beeld: met op de achtergrond windsurfende waaghalzen, trotseerde Gerri Eickhof de elementen en versloeg, voor de camera, het passeren van de storm die niet kwam….

Lees meer...


Media praten elkaar na in kritiek op Basiswet Israël

Onlangs nam het Israëlische parlement, de Knesset, een nieuwe Basiswet aan, die Israel als natiestaat van het joodse volk definieert. De media raken er maar niet over uitgepraat. De gretigheid waarmee krantenredacteuren en correspondenten de wet als discriminatoir afschilderen, Israël zien afglijden naar een apartheidsstaat, of op z’n minst naar een illiberale dictatuur, is op z’n zachtst gezegd opvallend en roept veel vragen op.

Lees meer...


Oost-Europa laat zich niet door de EU disciplineren

Het zijn verwarde tijden. Trump deed Europa aan en liet journalisten, duiders en analytici in verbijstering achter. Hij zou zich door Poetin volledig hebben laten inpakken, maar de eerste berichten uit het tweegesprek lijken die gemakzuchtige journalistieke karikatuur behoorlijk te weerspreken.

Lees meer...


Journalisten en politici blijven met meel in de mond praten

Ik hoorde die uitdrukking voor het eerst van oud-minister Remkes. Die was toen – meen ik – Kamerlid. “Ik ga hier niet met meel in de mond praten”, zei hij. Ik vond het wel een treffende uitdrukking: eindelijk iemand die niet om de hete brij heen drentelde, maar gewoon, recht voor z’n raap, zei waar het op stond. Dat was toen in dat debat zeker een verademing.

Lees meer...


EU-migratietop betekent succes voor Visegradlanden

“Het probleem is niet opgelost, maar we hebben afspraken gemaakt die verder moeten worden uitgewerkt”, verklaarde premier Rutte na afloop van de lange vergadering van de EU-regeringsleiders over de migratie. Volgens zijn Tsjechische ambtgenoot Babis, die zich consequent heeft uitgesproken tegen verplichte migrantenquota, betekende het akkoord juist een groot succes voor de Visegradlanden…

Lees meer...


Trump, de papierversnipperaar

Mijn oog viel dezer dagen op een wel heel merkwaardig bericht: “De Amerikaanse president Donald Trump heeft de gewoonte om documenten die hij gelezen heeft, te verscheuren.” Ik zag het aanvankelijk als het zoveelste voorbeeld van “Trump-bashen’, maar volgens de nieuwssite Politico waar dit bericht vandaan komt moeten de archiefmedewerkers van het Witte Huis stukjes papier zo klein als stukjes confetti weer aan elkaar plakken.

Lees meer...


Onafhankelijke koers Visegrád-landen wint terrein binnen EU

Je zou het bijna vergeten als je alleen af moet gaan op de berichtgeving en de analyses in de Nederlandse media, maar de Visegrád-landen maken school.

 

Lees meer...


De beklemmende werkelijkheid van het antisemitisme

Op Twitter las ik dat er een heruitgave komt van de schitterende roman “De tuin van de Finzi-Contini’s” (1962) van Giorgio Bassani. Deze tijd van toenemend antisemitisme in Europa maakt die heruitgave meer dan nodig: het beschrijft een beklemmende werkelijkheid in een wereld die die werkelijkheid het liefst negeert of bagatelliseert.

Lees meer...


De Belerende Poortwachters van de Goede Smaak

Onlangs werd ik meegesleurd in een ‘twitterfittie’. Nou ja, meegesleurd, het draaide uit op een onaangename uitwisseling van verdachtmakingen, beschuldigingen en terechtwijzingen. Allemaal naar aanleiding van een ‘like’: u weet wel zo’n icoontje in de vorm van een hartje waarmee je een bepaalde tweet een schouderklopje meegeeft, of die je interessant of opmerkelijk vindt.

Lees meer...


Mijn ongemakkelijke gevoel bij 4 en 5 mei

Vorig jaar om deze tijd schreef ik al: “Ik heb nu eenmaal wat minder met de uitbundig beleden verbindingsboodschappen waarmee we de laatste jaren Bevrijdingsdag zijn gaan vieren, dan met de momenten van bezinning op de vooravond daarvan. Die raken mij persoonlijk meer.”

Lees meer...


Verkiezingszege Orbán in Hongarije is waarschuwing aan EU

“Oost-Europa laat zich niet de les lezen (…..) West-Europa zal moeten leren leven met een assertief en trots Oost-Europa”, aldus de kop boven een artikel van Tijn Sadée, de Brusselse correspondent van de NRC, kort na de verkiezingszege van de Hongaarse premier Viktor Orbán en zijn partij Fidesz.

Lees meer...


Nieuw antisemitisme klopt dagelijks aan de deuren van Franse joden

Pas na drie dagen hadden de media door dat ze niet langer konden blijven zwijgen over de moord, afgelopen vrijdag 23 maart, op de 85-jarige Mireille Knoll. Een te ongemakkelijke waarheid misschien? Deze hoogbejaarde joodse vrouw, Holocaustoverlevende, werd door haar Islamitische buurman, in haar appartement met messteken om het leven gebracht.

Lees meer...


Alweer een parade van lijsttrekkers

Hoe zou het toch komen dat ik al lang ben afgehaakt? Dat ik steeds vaker de radio afstem op een andere zender (Radio4 meestal) en wegzap als op de TV het zoveelste debat wordt aangekondigd over de komende gemeenteraadsverkiezingen?

Lees meer...


Vermoorde Slowaakse journalist Jan Kuciak was maffia op het spoor

Sinds de moord op onderzoeksjournalist Jan Kuciak en zijn verloofde, is het anders zo kalme Slowakije in rep en roer. Op een grote demonstratie in de hoofdstad Bratislava op vrijdag 9 maart, riepen ruim 40.000 betogers om het aftreden van de sociaaldemocratische premier Robert Fico.

Lees meer...


Het leed dat Grote Grazers heet

Het is alweer ruim 35 jaar geleden dat ik als ambtenaar zijdelings betrokken was bij wat nu bekend is als de Oostvaardersplassen. Ooit ontstaan toen in een uithoek van de Flevopolder bij het inpolderen water bleef staan. Daar ontwikkelde zich spontaan een moeras, dat met riet werd ingezaaid. Omdat er geen dringende noodzaak was tot verdere ontwikkeling, besloot men die uithoek voorlopig maar met rust te laten.

Lees meer...


Referendumdebat: de zelfgenoegzaamheid van de besturende klasse

De uitkomst van het debat over de intrekking van het raadgevend referendum stond al bij voorbaat vast: democratie is mooi, maar je moet er als bestuurder geen last van hebben. De regeringspartijen konden het dedain voor de gewone kiezer nauwelijks verbergen. De Speld verwoordde het op de eigen, karakteristieke manier heel treffend: D66 over referendum-draai: ‘Mensen bij nader inzien tyfusdom’.

Lees meer...


Nederland stelt wanordelijk Sint Eustatius onder curatele

De kwalificaties liegen er niet om: “Nederland grijpt in op Sint-Eustatius. Op het Bovenwindse eiland is sprake van wetteloosheid, financieel wanbeheer, discriminatie, intimidatie, bedreigingen en beledigingen, willekeur en het nastreven van persoonlijke macht.” In een rapport van 65 bladzijden Nabijheid of distantie, een wereld van verschil leggen de oud-gouverneur van Aruba Refunjol en oud-Commissaris der Koningin Franssen (de “Commissie van Wijzen”) dat scherp bloot:

Lees meer...


“Poetin-vriend” Milos Zeman wint Tsjechische presidentsverkiezingen

Milos Zeman is herkozen als president van Tsjechië. Dat de tweede en beslissende ronde van de Tsjechische presidentsverkiezingen nog best spannend zou worden stond wel vast. De twee TV-debatten, tussen zittende president Milos Zeman en zijn opponent, de hoogleraar fysische scheikunde Jiři Drahoš, leverde geen duidelijke winnaar op. Ik beschreef eerder beide kandidaten en de achtergronden zo objectief mogelijk.

Lees meer...


Een jaar Trump: media schamperen door

Je kon het niet missen: het afgelopen weekeinde stonden de media allemaal in het teken van één jaar Trump. Het Nos-journaal stuurde zelfs een verslaggever uit Washington naar Salt Lake City, om ons er deelgenoot van te maken hoe een handjevol vrouwen van de “Mormoonse persuasie” (om de grote @DonArturito te parafraseren), geïnspireerd door hun ‘Hemelse Vader ‘en hun ‘afkeer van deze president’, een klasje ‘politiek’ was gaan volgen. Ja, onze nationale nieuwsvoorziening zit weer eens bovenop het nieuws……

Lees meer...


Immigratiekwestie beheerst Tsjechische presidentsverkiezingen

Het zou nog best spannend kunnen worden: die tweede ronde van de Tsjechische presidentsverkiezingen. Na de eerste ronde, het afgelopen weekeinde, met negen kandidaten, zijn er twee overgebleven: zittend president Milos Zeman (73) en de overgebleven uitdager Jiři Drahoš (68), voormalig voorzitter van de Tsjechische Academie van Wetenschappen. En deze onafhankelijke kandidaat, een vooraanstaand hoogleraar fysische scheikunde, is zeker niet kansloos bij die definitieve tweede ronde, op 26 en 27 januari a.s.

Lees meer...


Venezolaanse president Maduro sluit grenzen met Aruba, Curaçao en Bonaire

“Maduro sluit grens”, kopt het Antilliaans Dagblad vandaag. “De Venezolaanse president Nicolás Maduro heeft gisteren, tijdens de eerste bijeenkomst van de Ministerraad van Venezuela, de grenzen gesloten voor lucht en maritiem verkeer uit Curaçao, Aruba en Bonaire.” Wat dat allemaal precies betekent en voor hoe lang is nog onduidelijk, want Maduro kondigde voor 72 uur radiostilte af.

Lees meer...


Onlusten in Iran: tijd voor Diplomatie 2.0

Thomas Erdbrink stelde in de New York Times van 26 november met kennelijk genoegen vast dat, dankzij Trump en de Saoedi’s, het Iraanse regime eindelijk had bereikt waar het na jaren van onderdrukking nooit toe in staat was. Namelijk het verwerven van brede steun onder de bevolking “for the hard-line view that the United States and Riyadh cannot be trusted and that Iran is now a strong and capable state capable of staring down its enemies.”

Lees meer...


Omzien in verbazing

Aan het einde van dit jaar bekroop me de aanvechting om terug te blikken. Gewoon vanuit mijn geheugen, dus dit wordt een nogal selectieve bloemlezing. Het was eigenlijk een merkwaardig jaar. De duiders in de media, moesten eerst nog bijkomen van de schrik, of beter gezegd, hun ontsteltenis, over de verkiezingszege van Donald Trump.

Lees meer...


Tsjechië neemt het op tegen Frans Timmermans

De nieuwe premier van Tsjechië, multimiljardair Andrej Babiš, heeft zijn kabinet net op tijd rond. Vandaag beëdigt president Zeman zijn ministersploeg en vrijdag kan Babis dus als nieuwbakken regeringsleider zijn eerste Europese Raad in Brussel bijwonen. Dat is meteen een vuurproef: voor hem en voor Frans Timmermans!

Lees meer...


Sint Maarten, drie maanden later

Het is al weer een tijdje geleden dat de orkaan Irma een verwoestend spoor ploegde over een aantal eilanden in de Cariben en de VS. Op 6 september trok ‘het oog’ over Sint Maarten. Met windstoten tot ver over de 300 km. per uur, was de schade op beide helften van het eiland enorm...

Lees meer...


Help, de Russen komen er aan!

Zou het toeval zijn? Racisme als thema in de NRC de komende weken, in de aanloop naar Sinterklaas? Nee, want, zo schrijven ze: “Na decennia waarin een tolerant zelfbeeld domineerde, is in Nederland racisme een veelbesproken onderwerp geworden. Het debat over Zwarte Piet is de laatste jaren met ongekende felheid gevoerd. ...

Lees meer...


Bevolkingsgroei, die andere olifant in de kamer…

“De bevolking van Nederland groeide in de eerste drie kwartalen van 2017 met ruim 80 duizend inwoners (naar ruim 17 mln. FvB). Het grootste deel van die groei was het gevolg van buitenlandse migratie. Het migratiesaldo kwam uit op 66 duizend.” (CBS, 26 oktober 2017)

Lees meer...


Uitslag Tsjechische verkiezingen wake-up call voor EU

Toen we vorig jaar niets vermoedend de Burcht van Praag opliepen, werden we vlak voor de toegangspoort verrast door een kordon van bewakers en detectiepoortjes. Pas na grondige controle kregen we toegang tot dit imposante complex van schitterende paleizen en kerken...

Lees meer...


Europese vergezichten in het regeerakkoord

“Het gaat alleen maar over Nederland”, jammerde Kees Boonman (politiek radiocommentator sinds mensenheugenis) verongelijkt, “Er staat nauwelijks iets over Europa in (….) en over Brexit al helemaal niet.” Nou, zó goed had hij het regeerakkoord dus niet gelezen, maar onze Eurofiele duider meende het zeker te weten.

Lees meer...


Politiek vermijdt discussie over rechterlijk activisme

In een eerdere column heb ik me er over verbaasd dat we rechterlijk activisme normaal zijn gaan vinden. We kijken er niet meer van op als rechters op de stoel van de politiek gaan zitten. Krantencommentatoren en juristen juichen het verschijnsel zelfs toe. Een vorm van ‘recht-extremisme’, noemde ik het in een balorige bui.

Lees meer...


Mijn bijdragen aan de Troonrede van de Nederlandse Antillen

Er was natuurlijk weer kritiek, vooral over de inhoud van deze ‘beleidsarme‘ Troonrede, maar mij viel vooral de toegankelijke tekst op. Er was kennelijk extra gelet op ‘begrijpelijke taal’. Dat was in het verleden nog wel eens anders. In mijn tijd als Haagse ambtenaar kreeg ik wel eens de opdracht om een tekst voor de Troonrede aan te leveren.

Lees meer...


Herinnering aan Sint Maarten

De onthutsende beelden van de verwoesting die de orkaan Irma op Sint Maarten aanrichtte, brachten bij mij herinneringen naar voren. Er was een periode dat ik met regelmaat het eiland bezocht, in functie zogezegd. Dat was allemaal in de aanloop naar de opheffing van het land de Nederlandse Antillen.

Lees meer...


Rechters op de stoel van de politiek

Ik keek er van op: de Staat moet binnen twee weken een plan opstellen met maatregelen om luchtkwaliteit in Nederland in overeenstemming te brengen met de Europese normen. Aldus het oordeel van de voorzieningenrechter de afgelopen week in een kort geding, aangespannen door Milieudefensie. De staatssecretaris verklaarde blijmoedig onmiddellijk aan de slag te zullen gaan.

Lees meer...


EU en Islamterreur: een droevige vertoning

Ik viel bijna van m’n stoel van verbijstering. Tweemaal zelfs. Beide, ternauwernood voorkomen imaginaire valpartijen hangen nog samen ook. Laat ik maar met de eerste beginnen. De vertrekkende ambassadeur van de EU in Israël, de Deense diplomaat Lars Faaborg Andersen, verklaarde op 22 augustus aan de vooravond van zijn afscheid, dat Israel op het gebied van terrorismebestrijding nog van de Europese Unie zou kunnen leren.

Lees meer...


Venezuela’s gespannen relatie met Curaçao

Men keek er wel een beetje van op toen SP-kamerlid Sadet Karabulut weigerde afstand te nemen van de autoritaire (want ‘socialistische’), Venezolaanse president Nicolas Maduro. Het is niet zo verwonderlijk. Linkse partijen en politici (Labour-leider Corbyn, Podemos in Spanje, het Griekse Syriza) lijden aan een hardnekkige oogkwaal, een blinde vlek, als het gaat om een beoordeling van regimes die zich gretig als ‘socialistisch’ afficheren, maar het niet zo nauw nemen met mensenrechten en vaak een desastreus economisch beleid voeren.

Lees meer...


NGO’s zijn niet boven elke kritiek verheven

Ik liep al langer rond met onvrede over het aureool dat de media om NGO’s hebben gehangen. Die lijken boven elke kritiek verheven en hun standpunten en opinies staan zelden ter discussie. In actualiteitenprogramma’s en nieuwsrubrieken worden woordvoerders van internationaal opererende NGO’s als Amnesty International, Human Rights Watch en Greenpeace eerbiedig bejegend als verkondigers van de absolute waarheid.

Lees meer...


Waar staat de EU eigenlijk voor, Frans Timmermans?

Het bezoek van de Israëlische premier Netanyahu aan de Hongaarse hoofdstad Boedapest haalde de Nederlandse media nauwelijks: die hadden hooguit belangstelling voor opwinding over de anti-Soros-posters die de Hongaarse regering had verspreid.

Lees meer...


E-mails Trump jr: de zoveelste ‘smoking gun’

Wat een opwinding, de afgelopen dagen. De “smoking gun’ was gesignaleerd. Eindelijk zou er onweerlegbaar bewijs zijn voor de samenspanning (collusion) tussen Trump’s verkiezingsteam en de Russische overheid. Journalisten buitelden over elkaar heen: het bewijs voor de inmenging van Moskou was nu echt geleverd.

Lees meer...


‘Kwaliteitspers’ snapt weinig van Oost-Europa

“Het is een beetje een open deur: de redactionele artikelen in de kranten krijgen steeds meer het karakter van een column: persoonlijke impressies en politieke voorkeuren van redacteuren kleuren bijdragen waarin je analyse en duiding verwacht.

Lees meer...


Geen groeiende moslimhaat in Europa,
maar groeiende jodenhaat

“Ook buiten het VK groeit de moslimhaat. Islamofobie in Europa”, kopte de NRC vrijdag 23 juni. Ik moest even met de ogen knipperen. Heb ik iets gemist? Bij nadere lezing werd de alarmerende boodschap behoorlijk gerelativeerd en eigenlijk nauwelijks onderbouwd, maar het beeld dat de krant ons wilde opdringen was duidelijk: de moslims in Europa verkeren in groot gevaar.

Lees meer...


Waarom nog tolerant zijn voor extremisten?

Na de recente terreuraanslagen in Engeland nam premier May geen blad voor de mond: “Genoeg is genoeg (…. ) we zijn veel te tolerant geweest voor het extremisme”; eindelijk benoemde ze het ‘islamitisch extremisme expliciet.

Lees meer...


 

Misplaatst dédain van de Nederlandse media tegenover Trump

Zomaar twee tweets, van zichzelf hoogschattende journalisten. Eelco Bosch van Rosenthal van de NPO. Erik Mouthaan van RTL. Ik zou er meer kunnen noemen, maar deze twee zijn al illustratief genoeg. De toon van hooghartige betweterigheid druipt er van af.

Lees meer...


 

De onsmakelijke vergelijking van Nasdrin Dchar

Op mijn vakantieadres viel mijn oog op een tweet van Jan Gajentaan (6 mei): Die vergelijkingen van Nasdrin Dchar vind ik vrij onsmakelijk. “Ontjoden” vergelijken met “deïslamiseren”… Blamage voor comité 4 & 5 mei. Die 5 Mei-lezing was me ontgaan. Ik heb nu eenmaal wat minder met de uitbundig beleden verbindingsboodschappen waarmee we de laatste jaren Bevrijdingsdag zijn gaan vieren, dan met de momenten van bezinning op de vooravond daarvan. Die raken mij persoonlijk meer. 

Lees meer...


Curaçao is nog niet af van konkelaar Schotte

De onder Nederlands toezicht georganiseerde vervroegde verkiezingenvan 28 april op Curaçao zijn achter de rug. De zucht van verlichting en vreugde spatte bijna van de berichten op Twitter en Facebook af. Ook in Den Haag halen beleidsambtenaren en politici vast opgelucht adem. Er is voor het eerst sinds jaren op Curaçao vooruitzicht op een stabielere periode met partijen die integer bestuur en rechtstatelijk handelen willen.

Lees meer...


 

March for Science ging niet over wetenschap

Afgelopen week demonstreerden wetenschappers op honderden plaatsen in de wereld om “hun passie voor wetenschap te vieren”, zoals ze dat zonder zweem van bescheidenheid noemden. Een actie ‘tegen populistische politici die maling hebben aan feiten en hun eigen waarheid presenteren alsalternative facts ‘(NRC 22 april).

Lees meer...


 

Zweden is geen immigratieparadijs

De problemen in Zweden zijn zwaar overdreven, meent verslaggever Wilmer Heck in de NRC van dinsdag 11 april, kort na de aanslag met de truck in Stockholm. Heck was door de krant op pad gestuurd om eens te onderzoeken wat er nou klopt van de beweringen – in ‘radicaal-rechtse media ‘ natuurlijk – dat immigratie zou zorgen voor geweld en verkrachtingen in Zweden.

Lees meer...


Staatsgreepachtige taferelen in Venezuela en Curaçao

“Een staatsgreep!”, sprak afgelopen vrijdag de Venezolaanse parlementsvoorzitter Julio Borges verbeten. Hij verscheurde voor de camera’s demonstratief het besluit van het Hooggerechtshof, dat op instructie van president Nicolás Maduro de volksvertegenwoordiging aan de kant schoof.

Lees meer...


Terecht inreisverbod in Israël voor BDS-ers

In een column in het Nieuw Israëlitisch Weekblad van 17 maart 2017 bepleit journalist Max van Weezel het opheffen van de “BDS-ban” in Israel, het inreisverbod voor pro-Palestijnse anti-Israël activisten. Hij doet dat op discutabele gronden.

Lees meer...


 

De hoofddoekjes van Lodewijk Asscher

Ik schrijf dit op de middag van de dag van de verkiezingen. De uitslagen laten nog een paar uur op zich wachten. Maar er zoemt iets rond in mijn hoofd, sinds het TV-debat gisteravond, aan de vooravond van vandaag. En ik raak dat maar niet kwijt.

Lees meer...


Maffiapraktijken op Curaçao

Op 10 oktober 2010 werd het land de Nederlandse Antillen opgeheven. Curaçao en Sint Maarten werden autonoom land binnen het Koninkrijk. Een ’status aparte’, zoals Aruba. De kleinere eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba kregen als gemeente een directe band met Nederland.

Lees verder...


 

De parade der lijsttrekkers

Ieder gezin een betaalbare elektrische auto om onze planeet te redden, verkondigde Lodewijk Asscher en hij keek ons blij en verwachtingsvol aan. Inderdaad, hij bracht de uitspraak van PvdA-voorman Joop den Uyl in herinnering: “Elke arbeider een eigen auto.”

Lees verder...

 


 

Een halve eeuw verkiezingstheater

De eerste verkiezingen waar ik vage herinneringen aan heb, waren die van 1952, in die sobere jaren, vlak na de oorlog. Eén van de lokalen in onze dorpsschool was als stembureau ingericht. Mijn vader zat daar achter de tafel.

Lees verder..

 


 

De ‘Muslim Ban’ Revisited

Ik kreeg nogal wat reacties op mijn vorige column over de Muslim Ban, tot en met verwijzingen naar de jaren ’30 van de vorige eeuw. Kennelijk zijn sommige lezers door hun verontwaardiging verblind. Maar het gaat hier uiteindelijk om regels die de toelating tot een land bepalen. Daar is elke staat autonoom in. Ook Nederland kom je niet zo maar binnen.

Lees verder...


Mediagetetter over Trump’s ‘Muslim Ban’

Journalisten en politici buitelen de afgelopen dagen vol verontwaardiging over elkaar heen: verbijsterd door een Executive Order van de Amerikaanse president: het opschorten van visaverstrekking aan burgers uit landen met een bijzonder veiligheidsrisico. Het gaat vooral om islamitische landen met gebieden die te maken hebben met terrorisme waar adequaat antecedentenonderzoek moeilijk kan plaatsvinden.

Lees verder...


 

De media beven voor de Trump-revolutie

Vrijdag 20 januari is het zo ver. De inauguratie van Trump tot 45epresident van de Verenigde Staten. Dat wordt overigens geen uitgebreid schouwspel, las ik in de DC Examiner. De nieuwe president wil met zijn team meteen voortvarend aan de slag. De eerste 100 dagen zullen turbulent zijn en de toon gaan zetten.

Lees verder...


 

Het Positivo-Offensief van de media

Iedereen was het daarover wel eens: 2016 was een vreselijk jaar, een annus horribilis. Zo maar wat beelden: burgeroorlogen in Syrië, Jemen, Libië; stromen vluchtelingen en migranten op weg naar Europa, door mensensmokkelaars volgestouwde boten op weg van de Libische kust naar Italië en een Europese grensbewaking die zich vooral als veerdienst ontplooit.

Lees meer...


 

De weldenkende elite is in verwarring

We beleven de opmaat naar grote veranderingen, wellicht naar een ware revolutie, die mogelijk al is begonnen. Het jaar 2017 luidt het presidentschap in van Donald Trump. Nog steeds zoeken journalisten van de kwaliteitsmedia vol verbijstering en ongeloof naar een verklaring voor diens verkiezingsoverwinning.

Lees meer...


 

Het vertrouwen in de rechtstaat is verdwenen

De oproep van Jan Terlouw in DWDD voor herstel van vertrouwen in elkaar en in de overheid trof doel. Bijna iedereen moest een traantje wegpinken. Nostalgie en positivisme reikten elkaar de hand. ‘Een magische gebeurtenis’, vond Peter van der Meersch in De Standaard. Maar waarom verdween eigenlijk dat vertrouwen en waar bleef die geborgenheid? Dat kwam in ‘de preek’ niet aan de orde.

Lees meer...


 

In de ban van de boze witte man

De schok van de verkiezingsoverwinning van Trump trilt nog steeds na. De media lijken amper te zijn bijgekomen van de schrik. Nog steeds putten journalisten, correspondenten en analisten zich uit in excuses en rechtvaardigingen voor hun fout gebleken analyses en inschattingen.

Lees meer...


 

Mediakaste slaat op hol vanwege Trump

We worden bijna elk uur van de dag bestookt met informatie over de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De mediagekte doet me denken aan de boektitel A Confederacy of Dunces van John Kennedy Toole. Het lijkt soms wel een “verbond van idioten”. Een uitdrukking ontleend aan de achttiende-eeuwse Engelse auteur Jonathan Swift: “When a true genius appears in the world, you may know him by this sign, that the dunces are all in confederacy against him.”

Lees meer...


 

Ontruiming jungle van Calais: oplossing of verkiezingsstunt

Eindelijk is het zover. Eindelijk probeert de Franse regering serieus een einde te maken aan een wantoestand die ze jarenlang tolereerde. Gisteren is men begonnen met de ontruiming van “de jungle van Calais”, een illegaal kampement vol illegale migranten. Voornamelijk jonge mannen, die maar één doel voor ogen hebben: de oversteek naar Engeland.

Lees meer...


 

NPO Radio 1: hoezo “Het Nieuws Van Alle Kanten”?

Ooit moet iemand het een briljante gedachte hebben gevonden: Radio 1, als een speciale actualiteiten- en sportzender. De luisteraar kan dan non stop, op elk moment van de dag met informatie worden bediend, want dat kan via z’n smartphone immers ook. Weg dus met die vaste programmering van de zendgemachtigden en hun afzonderlijke actualiteitenrubrieken van weleer.

Lees meer...


 

Meer ophef over “Pleur op!” dan over straattuig

Zomergasten zou de mens achter de Minister-president laten zien. Nou dat hebben we geweten. “Pleur op!”, sprak de verontwaardigde Rutte bij de beelden van jonge Turkse Nederlanders, die tijdens een pro-Erdogan (“onze president”), een camerateam van de NPO bijna molesteerden en riepen dat de verslaggever moest oprotten. Afshin Ellian schreef terecht dat de minister-president gecomplimenteerd moet worden voor het trekken van een grens.

Lees verder...


 

Nederturkse etterbakjes

We hadden de boerkinidiscussie nog maar net achter de rug of we zagen hoe ouders werden gedwongen hun kinderen van zogeheten Gülenscholen te halen. Op dat soort momenten wordt treffend het gelijk bevestigd van de Duitse hoogleraar Wolffsohn: we zijn in het Westen een deel geworden van het Midden Oosten: de mensen van daar brachten hun problemen en tegenstellingen mee hier naar toe.

Lees verder...


 

Waarom nog tolerant voor intolerantie?

Ik wilde het eigenlijk helemaal niet over de boerkini hebben. Daar is al zoveel over gezegd en ik twijfelde zelf ook. Waarom zou de overheid, in een vrije, moderne westerse samenleving, een badpak moeten verbieden? Het is toch juist een grote verworvenheid dat we dergelijke vormen van overheidsbemoeienis achter ons hebben gelaten. Vooruitgang, emancipatie, liberale vrijheden, nietwaar?

Lees verder...


 

De overdosering van mediaheisa rond #RIO2016

Ze bestaan echt: mensen die zich totaal niet interesseren voor de Olympische Spelen. Ik ken er eentje. Ik ken haar zelfs goed. Geen sporthaatster, want ze studeerde ooit aan een sportacademie en is nog steeds sportief actief. Daar ligt het dus niet aan.

Lees verder...


 

De strijd tegen geïmporteerde tegenstellingen

Maar liefst 2700 politiemannen waren in een belegerd Keulen op de been om een demonstratie van Turkse Duitsers in goede banen te leiden. Die met Turkse vlaggen zwaaiende Erdogan-aanhangers lieten zien waar hun hart ligt, aldus Sterre Lindhout in de Volkskrant van 1 augustus.

Lees verder...


 

Beschermt de overheid haar burgers nog?

Het is een bijna afstompend ritueel geworden. Na die verschrikkelijke, islamitisch geïnspireerde aanslag in Nice kregen we alweer onmachtige verklaringen van ontzetting en van medeleven, van bijna radeloos lijkende politici en staatshoofden.

Lees verder...


De kruitdampen van het #Brexit-referendum

Na het Brexit-referendum is de algemene teneur in de media toch die van verbijstering. Hoe kon het zover komen dat een meerderheid van de Britten zich zo liet meevoeren op golven van een ‘campagne vol desinformatie’ en zich lieten overtuigen door beloftes die niet waargemaakt konden worden?

Lees verder...


 

Henk Hofland: vrijzinnig, nieuwsgierig en weloverwogen

Halverwege de jaren 60 werd ik student. In Amsterdam. Thuis, in een dorp op de Veluwe, lazen we Het Vrije Volk en Het Parool. De sociaaldemocratie vulde het ouderlijk huis in alle hoeken en gaten, van het “Morgenrood” in de ochtend tot de avondlijke vergaderingen aan de keukentafel.

Lees verder...


 

Nederland volgeplempt met bedrijvenparken en windmolens

Meer dan 30 jaar geleden boog een deftige commissie in Den Haag zich over een inspectierapport. Een nijvere beambte had, in het Groene Hart van Nederland, ergens in het rustieke, nog eindeloos lijkende Zuid-Hollandse weidegebied, een opstal aangetroffen, een illegaal bouwwerk, dat daar volgens het bestemmingsplan helemaal niet mocht staan want: HORIZONVERVUILING!!!


Lees verder...


Van een afstand valt ons land toch wel mee

Ons wordt een niets verhullende spiegel voorgehouden: Nederland is door en door verrot. Het racisme heeft er diepe sporen getrokken. Eindelijk werd de deksel van die onwelriekende poel van discriminatie en achterstelling weggetrokken

Lees verder...


Socialistische rampspoed aan het werk in Venezuela

Buitenlandse Zaken paste afgelopen vrijdag het reisadvies voor Venezuela aan: reizen naar steden en dichtbevolkte gebieden wordt ontraden. Reden? De toegenomen criminaliteit in dat land.

Lees verder...


 

Dankzij Israël is elke jood geen ongedekte cheque meer

Het moet in de jaren 60 geweest zijn toen ik de schrijver-jurist Abel Herzberg (1893-1989) op tv hoorde zeggen: “Dankzij Israël is elke jood geen ongedekte cheque meer.”

Lees verder...


 

De politieke dimensie van “Il Gattopardo”

Ik wilde er al langer heen, naar Sicilië, gewoon, om eens rond te kijken op dat intrigerende eiland met die veelbewogen geschiedenis, en vanwege een bijzonder boek. Nee, niet “The Godfather’, al zal ik zeker het stadje Corleone aandoen op mijn tochten over het eiland, maar door een onweerstaanbare roman: De Tijgerkat (Il Gattopardo).

Lees verder...


De teloorgang van de moderne samenleving

Ik ben opgegroeid in een tijd waarin het verdwijnen van religieuze uitingen en symbolen uit de openbare ruimte werd toegejuicht, althans door mensen die daarin een teken van
vooruitgang zagen.

Lees verder...


Euroscepsis, hoe erg is dat eigenlijk?

Het Oekraïnereferendum is achter de rug en wat zijn de druiven zuur, wat hebben de ‘kwaliteitskranten’ zich zitten verbijten. Na eerst lang de campagne van GeenPeil te hebben genegeerd, kreeg het referendum uiteindelijk toch de aandacht die zichzelf respecterende    kranten waardig is.

Lees verder...


 

Moslims, media en het gebrek aan zelfkritiek

Je kunt er als columnist deze dagen nauwelijks om heen: het overlijden van Johan Cruijff en de aanslagen in Brussel. Het eerste onderwerp viel al snel af: wat zou ik nog kunnen toevoegen aan al die mooie en ontroerende artikelen vol herinneringen en anekdotes.

Lees verder...


 

Hervorming van de EU is onvermijdelijk en noodzakelijk

Dit is zo’n tijd waarin je als columnist in herhalingen dreigt te vervallen: want ga maar na, nog steeds domineert het vraagstuk van de onbeheersbare instroom van vluchtelingen, migranten en gelukszoekers het dagelijkse nieuws.

Lees verder...


Het referendum en de machteloze burger

Ik ben om. Het sluipende en onomkeerbaar geworden proces van overdracht van taken en bevoegdheden van het nationale niveau naar Brussel, de niet afgesproken, maar onmiskenbaar dwingende route naar een supra-nationaal of federaal Europa vraagt om correctie.

Lees verder...


 

Europese samenwerking moet een onsje minder

De paniek over de toenemende stroom migranten is een treffend voorbeeld van het zware weer waarin de Europese Unie zich al veel langer bevindt.

Lees verder...


 

Integratie: ieder creëert z’n eigen werkelijkheid

Op de schildercursus die ik jaren geleden volgde in het roemruchte Leidse Ars Aemula Naturae, sprak de docent de cursisten bij de zoveelste maar half geslaagde poging tot een kunstwerk bemoedigend toe: “Ieder schept zijn eigen werkelijkheid.”

Lees verder...


 

Terechte boosheid van burgers wordt als angst geframed

In de discussies in de media over de recente aanslagen in Parijs en aanrandingen in de oudejaarsnacht in Keulen wordt vaak de term ‘angst’ gebruikt om de stemming in de bevolking te duiden.

Lees verder...


 

Arib is het beste wat Wilders en Bosma kon overkomen

Urenlang had de Tweede Kamer uitgetrokken voor de verkiezing van een nieuwe voorzitter, slechts tot aan de volgende verkiezingen. Nog nooit was de keuze van het voorzitterschap zo’n mediagebeurtenis.

Lees verder...


EU-voorzitterschap vergt pragmatisme, geen vergezichten

Nederland is de eerste helft van dit jaar EU-voorzitter. Premier Rutte’s uitspraak dat Europa nu geen behoefte heeft aan een grote visie, maar dat Nederland vooral met praktische voorstellen wil komen, valt bij de Belgische politicoloog Jonathan Holslag niet in goede aarde

Lees verder...


De ondraaglijke lichtheid van de welwillende elite

Als ik, met de jaarwisseling in zicht, mijn columns van het afgelopen jaar nog eens nalees, zie ik thema’s en onderwerpen die nog niets aan actualiteit hebben ingeboet. De media, de Antillen, Griekenland, Oost-Europa, de toestroom van migranten. Politici en bestuurders lijken nog steeds verlamd door de problemen: als de spreekwoordelijke konijntjes, hulpeloos verblind door het schijnsel van de koplichten van naderende auto’s in de nacht, op zoek naar werkbare maatregelen.

Lees verder...


Het gelijk van Oost-Europa over de vluchtelingen

Eindelijk zien ook politici in West-Europa in dat de eerst zo fel bekritiseerde Hongaarse premier Orban toch wel een punt had. Hij zei: als de Europese Unie niet in staat is de buitengrenzen te bewaken, dan moeten we het zelf doen. Geen enkel land kan immers toelaten dat buitenlanders massaal en ongecontroleerd de grens passeren.

Lees verder...


Miserabele overeenkomst met Erdogan en andere afspraken

Dat hebben we met z’n allen zo afgesproken.” Die bewering hoor ik vaak, veel te vaak. En ik heb daar genoeg van! Van die woordvoerders van actiegroepen, Kamerleden en andere politici. Elke keer als ze het woord krijgen bij de NPO of bij de commerciële omroepen, denken ze dat met deze dooddoener de interviewer (en ons, luisteraars en kijkers) overtuigd hebben van hun gelijk. Alsof daarmee elke discussie overbodig is en elk tegenargument vervalt. “We hebben het zo met z’n allen afgesproken”, dus geen verdere vragen meer. En de interviewer legt zich daar eerbiedig bij neer. Nooit wordt een vervolgvraag gesteld: “oh ja, met z’n allen? Kan ik me niet herinneren; wanneer dan wel?"

Lees verder...


Media bagatelliseren het probleem dat islam heet

Het was de auteur Özcan Akyol bij de 1 minuut stilte voor de slachtoffers van de aanslagen in Parijs opgevallen, dat in een school met jongeren van allochtone herkomst velen sympathiseerden met de aanslagplegers en met het gedachtegoed van waaruit zij tot die verschrikkelijke moordpartij waren gekomen.

Lees verder...


De toon van het debat

Er is de laatste tijd veel te doen over de toon van het debat, althans in de media. Kennelijk vallen bepaalde uitspraken in dat debat uit de toon. Die toon moet natuurlijk gematigd zijn en passen bij de smaak van de smaakmakers in de media.

Lees verder...


Boze burgers in de media

Sociale media berichten er continu over. Ook radio, TV en kranten weten van geen ophouden. In reportages en commentaren voert verontwaardiging over houding en gedrag van boze burgers de boventoon. Hun scepsis en bezorgdheid worden in de media gesmoord in verwijten van harteloosheid, egoïsme en racisme.

Lees verder...


Vijf jaar na de autonomie: Curaçao

Gisteren, 10 oktober, was het vijf jaar geleden dat het land de Nederlandse Antillen werd opgeheven. Vanaf die datum (10-10-10) zijn Curaçao en Sint Maarten autonome landen in het Koninkrijk. Aruba heeft deze status aparte al vanaf 1986. De andere eilanden: Bonaire, Sint Eustatius en Saba zijn vanaf die datum bijzondere gemeenten en hebben daarmee een rechtstreekse band met Nederland.

Lees verder...


Arabisch mensenrechten-gesjoemel in de VN

Enkele weken geleden kondigde de VN aan dat de Saoedische ambassadeur in Genève voorzitter van de Mensenrechtenraad (UNHRC) wordt. Gisteren was er een bericht in de Belgische krant De Morgen: Saoedi-Arabië dringt bij de Verenigde Naties aan op het schrappen van rechten voor homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders. Volgens de Saoedische overheid zijn deze rechten in tegenspraak met de islamitische wet. Tel uit je winst.

Lees verder...


Mededogen voor vluchtelingen stuit op grenzen

Dat was een opmerkelijk artikel van Yvonne Hofs in de Volkskrant van 26 september: “Wat kosten asielzoekers nou?“ Tot nu toe draaiden de media (met Elsevier als fiere uitzondering) en – vooral- politici om deze hete brij heen. Wie die ongemakkelijke vraag, ook in voorzichtige bewoordingen, stelt, wordt al snel op onderbuikgevoelens gediagnosticeerd en van fascistoïde gedachten beticht.

Lees verder...


Waarom hebben asielzoekers voorrang bij toewijzing huurwoningen?

Begin jaren ’90 leidde de burgeroorlog in het voormalige Joegoslavië tot massale volksverhuizingen. Door krijgshandelingen en etnische zuiveringen raakten bevolkingsgroepen, die tot dan toe vreedzaam naast elkaar leefden, op drift. Tienduizenden zochten een veilig heenkomen in West–Europa. Ook in Nederland nam het aantal asielzoekers in hoog tempo toe.

Lees verder...


Vluchtelingen en laffe politici

Er was een tijd van staatslieden, van markante politici met visie, durf en verbeeldingskracht. De huidige leiders in Europa politici vertonen vooral ambtelijk gedrag: voorzichtigheid lijkt hun optreden te bepalen, gedurfde opinies worden in oneigenlijke kritiek gesmoord.

Lees verder...


Vluchtelingenstromen roepen ongemakkelijke vragen op

Nederland zal voorlopig geen (uitgeprocedeerde) Oeigoeren terugsturen naar China, besloot staatssecretaris Dijkhoff van Justitie onlangs.

Lees verder...


Gepimpte cijfers en valse groei: de BRICs

Buitenlandcommentator Bernard Hammelburg sprak deze week over de leugen van de Chinese economische groei, naar aanleiding van een crash op de Chinese effectenbeurzen. Die beurzen zijn volgens hem van een schijnvertoning en de Chinese gepimpte groeicijfers van ruim 7% zouden door het IMF door de vingers zijn gezien. Harde woorden, maar waarschijnlijk waar.

Lees verder...


De Antillen, Griekenland en het IMF

Bij alle tumult rond Griekenland moet ik terugdenken aan mijn ervaringen in de Nederlandse Antillen in 2001 en 2002. De toenmalige Antilliaanse regering, een brede en daardoor ook wankele coalitie, voerde een groot en ingrijpend financieel-economisch herstelprogramma uit.

Lees verder...


Vooruitgang

Er zijn dingen die je opvallen bij thuiskomst van vakantie. Verschillen tussen daar en hier. Soms zijn ze ten gunste van de situatie in Nederland, maar ze kunnen ook doen beseffen wat hier juist is verdwenen, kwijtgeraakt.

Lees verder...


De toestand is verward, luisteraars…

Cabaretier Fons Jansen is nagenoeg vergeten. Van deze oud-nieuwslezer herinner ik me een sketch over een onmisbare correspondent in het verre Manipoer. Via een krakende radioverbinding meldde die steevast: “de toestand in Manipoer is nog steeds erg verward, luisteraars…” en daarmee had hij zijn verblijf in die verre, waarschijnlijk exotische standplaats weer voor een tijdje veiliggesteld

 

Lees verder...


Kluitjesvoetbal en journalistiek

Maak in deze tijd nog maar eens een papieren krant. Het nieuws verspreidt zich razendsnel. Ik benijd journalisten niet: vroeger was hun werkterrein uniek, hun positie exclusief. Die tijd is voorbij. Via de moderne, sociale media is het nieuws allang bij de consument, nog voor de drukpersen draaien.

Lees verder...

 


Booming Tsjechië floreert zonder de euro

Net een weekje in Tsjechië doorgebracht. En behoorlijk onder de indruk van de economische ontwikkeling daar: rond florerende steden als Praag schieten wijken met vrijstaande eengezinswoningen als spreekwoordelijke paddenstoelen uit de grond.

Een succesvolle jonge middenklasse drukt een onmiskenbaar stempel op het vroeger zo naar binnen gekeerde land. De dynamiek lijkt niet te stuiten. Tsjechië maakt de achterstand op West-Europa met rasse schreden kleiner.

Lees verder...


Corruptie en racisme op de Antillen

Je kon er vergif op innemen. Bij elk vraaggesprek op radio of televisie naar aanleiding van mijn boek Het einde van de Antillen kwam de bijna stereotiepe vraag: “En hoe zit het met die corruptie, op de Antillen?”

Lees verder..


Abbas, de Vredesengel

De mainstream media buitelden bijna over elkaar heen: Paus Franciscus had de Palestijnse president Abbas “Vredesengel” genoemd. Dat kwam hen even mooi uit, zeker nu Netanjahu in Israel zijn ‘meest rechtse kabinet’ had gevormd en volgens dezelfde media op hervatting van de vredesonderhandelingen van die kant voorlopig niet hoeft te worden gerekend.

Lees verder...


Links is de weg kwijt

Vorige week zaterdag kreeg schrijver Leon de Winter in het AVRO/TROS radioprogramma De Nieuwsshow door een recensent van zijn nieuwste roman Geronimo, het etiket “rechtse columnist” opgeplakt. Met zo’n kwalificatie ben je eigenlijk al afgeserveerd. Natuurlijk is “ultra rechts” nog een paar graadjes erger. Dan ben je voor de goegemeente al rijp voor quarantaine en ben je verdere aandacht van de media niet meer waard.

Lees verder...

 


.Vier jaar later

Op 10 oktober 2010 hield het land de Nederlandse Antillen op te bestaan. De eilanden Curaçao en Sint Maarten werden autonome landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Zij kregen de felbegeerde status aparte die Aruba al in 1986 had verworven. Saba, Sint Eustatius (Statia) en Bonaire werden ‘bijzondere’ gemeenten van Nederland. De weg naar deze staatkundige mijlpaal, met al zijn enerverende gebeurtenissen, heb ik beschreven in mijn boek
Het einde van de Antillen.

We zijn nu vier jaar verder. Hoe staan we er nu voor?

lees verder...


Hoe een boek je blik verandert

Op vakantie neem ik meestal een flinke stapel boeken mee. Dit keer een paar dikke. Eén ervan was het zojuist uitgekomen eerste deel van Simon Schama’s “De geschiedenis van de Joden” (deel I).

Reizend door Italië en op de terugweg door Duitsland, werd ik ineens met momenten uit dat boek geconfronteerd. Geschiedenis is nooit ver weg als je je op reis daarvoor openstelt, maar met Schama’s boek nog vers in mijn geheugen kregen onvermoede objecten en plaatsen ineens een andere betekenis.

lees verder...


De Russische Revolver

In het Joods Historisch Museum in Amsterdam ligt een revolver. Een oude Russische Nagant M 1895, uit het begin van de 20e eeuw. Met de meidagen in het verschiet moet ik weer aan die revolver denken. Ik herinner me dat we eens als kinderen verstoppertje speelden en in de linnenkast op de slaapkamer van mijn ouders, tussen dozen met oude foto’s en andere spullen, twee blikken dozen ontdekten: een doos met een zware revolver en een doos met patronen.

lees verder...


Antillen: Media laten een ingesleten beeld zien

Media laten een ingesleten beeld zien Koningspaar positief in beeld, verder alleen nieuws over moord, coruptie en fraude.

lees verder...

Webdesign 2020 Van Beetz | Vormgeving